Dwie jednakowe metalowe kule, każda o promieniu 1 cm...
Mufasa: Dwie jednakowe metalowe kule, każda o promieniu 1 cm, zostały przetopione na jedną kulę. Oblicz
promień otrzymanej kuli.
26 mar 17:21
Daiana: Pole dwóch kul o promieniu 1 cm= 2 πr2 = 2π
Pole dużej kuli = 2π
Pole dużej kuli = πr2
2π=πr / :π
2=r2
r= pierwiastek z 2
26 mar 17:24
Damian: 3√2
26 mar 17:24
Daiana: pomyliłam sobie wzory, przepraszam
26 mar 17:26
Damian: πr2 to jest wzor na pole kola nie kuli...
26 mar 17:27
oya10: Liczysz objętość tych kulek ze wzoru: V=2(4/3πR3) i potem podstawiasz do tego samego wzoru i
z kolei liczysz promień powstałej kuli
26 mar 17:28
26 mar 17:31