matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie z 4 niewiadomymi
proszę:
Równanie z 4 niewiadomymi (proszę o wskazówki)
c + a
b =
⇒ 2b = c + a
2
b + d
c =
⇒ 2c = b + d
2
(b − 12)
2
= (a − 9)(c − 11) ⇒ b
2
− 24b + 144 = ac − 11a − 9c + 99 (c − 11)
2
= (b − 12)(d − 8) ⇒ c
2
− 22c + 121 = bd − 8b − 12d + 96
26 mar 16:40