Jak obliczyć czas
Daiana: Bolek i Lolek zbierali razem jabłka w sadzie. Zebranie wszystkich owoców zajęło im 10 dni.
Gdyby chłopcy wykonywali tę pracę samodzielnie, wówczas Bolkowi zajęłaby ona o 15 dni mniej
niż Lolkowi. Ile dni zajęłoby zebranie Bolkowi, a ile− Lolkowi?
26 mar 15:38
Daiana: pomoże ktoś?
26 mar 15:45
Eta:
Bolek w 15 dni
Lolkek w 30 dni
26 mar 15:48
Daiana: Eta jak do tego doszłaś?
26 mar 15:49
pigor: ... niech
L =? − szukana liczba dni samodzielnej pracy Lolka, to
B= L−15=?, a z warunków zadania wydajność pracy wspólnej :
1L +1L−15 = 110 /*10L(L−15) i
L>15 ⇔ 10(L−15)+10L= L(L−15) ⇔
⇔ L
2−35L+150=0 ⇔ L=5 <15 lub
L= 30 [dni] , więc
B=30−15=
15 [dni]
26 mar 15:55
Daiana: dziękuję
26 mar 16:03
rafu: Rozwiąż równania:
a) 1/(2−x)−1=(6−x)/(3x2−12)
b) 12/|x−4| =x
pomóżcie jak najszybciej plz
9 kwi 20:22
PW: Szybciej to by było, gdybyś założył nowy wątek zamiast dopisywać się do tego sprzed 7 lat.
9 kwi 20:27
rafu: załozylem ale odp brak
9 kwi 20:51