Wyznacz wzór funkcji liniowej
martyna: Proszę o pomoc!
Wyznacz wzór funkcji liniowej, której wykresem jest prosta nachylona do osi OX pod kątem o
mierze 120 stopni i przechodzi przez punkt P=(−4,2).
Ze wszystkim , co dalej, sobie poradzę. Nie wiemm tylko jak wyznaczyć wspolczynnik a. Tzn
gdzies przeczytalam ze jest to tg120 stopni, ale nie wiem, dlaczego tak jest. dlaczego akurat
tg?
26 mar 14:40
huehuehue: wspolczynnik a=tg120stopni a=tg(90+30)=−ctg30
26 mar 15:03
BLS: Funkcja liniowa ma następującą własność:
tgα=a, gdzie a to współczynnik kierunkowy, a kąt α to kąt nachylenia prostej do osi OX
Dowód zapewne znajdziesz gdzieś w internecie.
26 mar 15:04