Twiedzenie sinusow i cosinusów;))
Patkaaa: | | 3sin2 a + 3sin a * cos a | |
Oblicz: |
| gdy: tg a= 3 i kąt a jest |
| | 4sin a * cos a − 3cos2a | |
kątem ostrym.
26 mar 13:51
Dominik: zadnego twierdzenia sinusow ani cosinusow tutaj nie wykorzystujesz. jedynie jedynka
trygonometryczna.
26 mar 13:52
ICSP: podziel licznik i mianownik przez cos2α
26 mar 13:54
Patkaaa: licznik wyglądałby nastepująco? : 3 (1−cos
2 a) + 3 (1−cos
2 a)*cos a?
mianownik: 4sin a * cos a − 3 (1−cos
2 a)

?
26 mar 13:55
Dominik: tgα = 3
| sin2α | | 1 − cos2α | |
| = 9 |
| = 9 |
| 1 − sin2α | | cos2α | |
sin
2a = 9 − 9sin
2α 1 − cos
2α = 9cos
2α
10sin
2α = 9 10cos
2α = 1
| | 9 | | 1 | |
sin2α = |
| cos2α = |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | 3 | | 3√10 | | 1 | | √10 | |
sinα = |
| = |
| cosα = |
| = |
| |
| | √10 | | 10 | | √10 | | 10 | |
teraz podstaw do wyrazenia odpowiednie wartosci i licz
26 mar 13:56
Patkaaa: Trzeba to wszystko tak wyliczać? nie ma jakiegoś innego sposobu, żeby się to wszystko jakoś
poskrócało?
26 mar 14:06
ICSP: jest. Możesz podzielić przez cos
2α

W ogóle to widać co pisze ?
26 mar 14:07
Patkaaa: Spróbowałam sposobu ICSP. I wyszło mi 4... w liczniku jest 3tg
2 + 3tg a w mianowniku 4tg
a−3... więc (3*9+9)/4*3−3... wynik 4? tak?
26 mar 14:11
Dominik:
26 mar 14:14
Patkaaa: ufff

dziękuję za pomoc i przepraszam za fatygę!
26 mar 14:21