...
...: Tworzymy wszystkie liczby siedmiocyfrowe o cyfrach należących do zbioru {1, 2, 3, 4, 5, 6}.
Cyfry w liczbie mogą się powtarzać. Ile jest takich liczb, w których:
a) cyfry 3 i 4 sąsiadują ze sobą i pozostałe cyfry są większe od 4;
b) cztery cyfry są równe 5 i pozostałe trzy cyfry różnią się między sobą;
c) co najmniej dwie cyfry są nie mniejsze niż 4?
26 mar 13:31
tacata: a). L −liczba
3 4 L L L L L
L 3 4 L L L L
L L 3 4 L L L
L L L 3 4 L L
L L L L 3 4 L
L L L L L 3 4
cyfry 3 i 4 możemy ustawić na 6 sposobów oraz względem siebie na 2 = 6*2= 12
kolejne liczby umieszczamy na tyle sposobów ile jest wariacji z powtórzeniami 4− elementowych
ze zbioru 6−elementowego = 64
odpowiedz: 6*2*64 i dalej oblicz sobie
26 mar 15:58
tacata: b). 5 5 5 5 L L L
L 5 5 5 5 L L
L L 5 5 5 5 L
L L L 5 5 5 5
ustawiliśmy je na 4 sposoby, pozostałe liczby możemy ustawić na 5*4*3 sposoby
Odpowiedz: 4*5*4*3
26 mar 16:02
Mila:
a) A−cyfry 3 i 4 sąsiadują ze sobą i pozostałe cyfry są większe od 4;
|A|=2!*6*2
5
b) B−cztery cyfry są równe 5 i pozostałe trzy cyfry różnią się między sobą;
przykład zdarzenia sprzyjającego:
(5555xxx)
| |
wybieram 4 miejsca na cyfrę 5, a na pozostałe : pierwszą na 5 drugą na 4, trzecią na 3 |
| |
sposoby
|B|=35*5*4*3
c) C− co najmniej dwie cyfry są nie mniejsze niż 4
6
7− ilość wszystkich liczb siedmiocyfrowych z cyfr {1, 2, 3, 4, 5, 6}
Rozważymy zdarzenie przeciwne:
C'− 0 cyfr większych lub równych 4, lub 1 cyfra większa lub równa 4
3
7 − liczby z cyfr {1,2,3}
| |
=7 wybieram miejsce dla liczby większej lub równej 4 |
| |
| |
=3 wybieram jedną ze zbioru {4,5,6} |
| |
3
6 na pozostałe miejsca ze zbioru{1,2,3}
|C'|=3
7+7*3*3
6
C=6
7−(3
7+7*3*3
6)
26 mar 16:25