obliczyć granicę
plotka24: mam za 2 h egzamin... ktoś pomoże, powie jak obliczyć ?
1) lim(n→
∞) (n−
3√n3−7n2)
| | √3−√2+3cosx | |
2) lim(x→0) |
| |
| | sin2 x | |
| | 1 | |
3) lim(x→1) (1+lnx)( |
| ) |
| | 1−x | |
26 mar 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to się szybko bierzesz za naukę granic
26 mar 13:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | (a−b)*(a2+ab+b2) | |
1) skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia: a−b = |
| = |
| | a2+ab+b2 | |
26 mar 13:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a2−b2 | |
2) także wzór skróconego mnożenia: a−b = |
| |
| | a+b | |
chociaż jest to zbyteczne ... brak symbolu nieoznaczonego
3) skorzystaj z przekształcenia:
lim a
b = lim e
ln (ab) = lim e
b* lna = e
lim (b* lna)
26 mar 13:10
plotka24: Dzięki wielkie

chodziło mi właśnie o naprowadzenie mnie na właściwy tok rozumowania
26 mar 13:28