wyznacz
ryba: Wyznacz równanie prostej równoległej i prostopadłej do danej prostej −3x+3y−5=0 i przechodzącej
przez punkt o współrzędnych (−2,5)
26 mar 12:38
irena_1:
a)
Równoległa ma równanie typu
−3x+3y+k=0
−3*(−2)+3*5+k=0
21+k=0
k=−21
−3x+3y−21=0
b)
Prostopadła ma równanie typu
3x+3y+m=0
3*(−3)+3*5+m=0
6+m=0
m=−6
3x+3y−6=0
26 mar 12:46
Janek191:
− 3 x + 3 y − 5 = 0
P = ( − 2; 5)
Zapisuję równanie prostej w postaci kierunkowej :
3 y = 3 x + 5 / : 3
y = x + 5/3
−−−−−−−−−−−−−−
==================================
Dwie proste o równaniach kierunkowych
y = a1 x + b1
y = a2 x + b2
są równoległe, jeżeli a1 = a2
natomiast
są prostopadłe, gdy a1 * a 2 = − 1.
===================================
Mamy
a 1 = 1 , więc i a2 = 1
y = x + b2 − równanie dowolnej prostej równoległej do danej.
Prosta równoległa ma przechodzić przez punkt P = ( − 2; 5) , więc
współrzędne tego punktu x = − 2 i y = 5 muszą spełniać
powyższe równanie :
5 = − 2 + b2
b2 = 5 + 2 = 7
Odp. y = x + 7 lub w postaci ogólnej x − y + 7 = 0
==============
y = x + 5/3
a1 = 1
więc
1*a2 = − 1 ⇒ a2 = − 1
y = − x + b2 − równanie kierunkowe dowolnej prostej prostopadłej do danej
P = ( − 2; 5)
więc
5 = − ( −2) + b2
5 = 2 + b2
b2 = 3
−−−−−−−−−−−
Odp. y = − x + 3 lub w postaci ogólnej y = x + y − 3 = 0
=================================================
26 mar 12:58
Janek191:
W ostatnim wierszu powinno być :
y = − x + 3 lub w postaci ogólnej x + y − 3 = 0
26 mar 13:19