hm
hm: a) Wyznacz wszystkie wartości x, gdzie x ∈ 〈0, 4π〉, dla których liczby: –sin x, cos2x + 1,
8sin x
są trzema kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu arytmetycznego.
b) Oblicz sumę 101 początkowych wyrazów tego ciągu.
26 mar 12:33
irena_1:
−sinx+8sinx=2(cos
2x+1)
7sinx=2(1−sin
2x+1)
7sinx=4−2sin
2x
2sin
2x+7sinx−4=0
Δ=47+32=81
| | −7−9 | | −7+9 | | 1 | |
sinx= |
| =−4 lub sinx= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
−1≤sinx≤1
| | π | | 5 | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
x ∊ <0; 4π>
| | π | | 5 | | 13 | | 17 | |
x∊{ |
| ; |
| π; |
| π; |
| π} |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
b)
a
3=8sinx=4
| | 1 | | 9 | | 449 | |
a101=− |
| +100* |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | | | 448 | |
S101= |
| *101= |
| *101=112*101=11312 |
| | 2 | | 4 | |
26 mar 12:44