matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
ryba:
Oblicz sumę 20 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o wzorze ogólnym: a
n
= 5n − 6
26 mar 12:32
irena_1:
a
1
=5*1−6=−1 a
20
=5*20−6=94
−1+94
S
20
=
*20=930
2
26 mar 12:33