matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzór
kaczka:
Znajdź wzór ogólny i oblicz piętnasty wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc, że a
1
= 40 i r= −1
26 mar 11:42
Juki:
a
n
=a
1
+(n−1)*r podstawiasz pod wzór a obliczając 15 wyraz za n podstawiasz 15
26 mar 11:46