zad
...:

Odcinek MN jest średnicą okręgu o(O, r), gdzie r = 2.
Proste
m i n są styczne do okręgu odpowiednio w punktach
M oraz N. Przez punkt P okręgu, który nie należy do średnicy
MN, poprowadzono styczną p, przecinającą proste m
i n odpowiednio w punktach A i B (zobacz rysunek).
a) Wykaż, że |AOB| = 90°.
b) Oblicz wartość iloczynu |AP| ⋅ |PB|n
26 mar 11:29
...: bez tego "n" na koncu w b)
26 mar 11:31
Artur_z_miasta_Neptuna:

zauważmy że styczne przechodzące przez m i n są do siebie równoległe

stąd ... trzy styczne + średnica okręgu tworzą trapez prostokątny
26 mar 11:36
irena_1:

a)
Czworokąt MNBA to trapez równoramienny.
Suma kątów NBA i BAM jest kątem półpełnym
Trójkąty MOA i OPA oraz trójkąty ONB i OBP to pary trójkątów przystających, czyli kąty α i β
dają w sumie kąt prosty.
W trójkącie AOB kąt AOB jest kątem prostym
26 mar 11:38
irena_1:
b)
Trójkąt AOB jest prostokątny, AB to przeciwprostokątna, OP to wysokość trójkąta poprowadzona na
przeciwprostokątną.
|AP|*|PB|=|OP|2=22=4
26 mar 11:39
...: a skad wiemy ze jest to trapez rownoramienny, i skad wiemy ze tam sa te same katy β i α?
26 mar 11:40
irena_1:
a)
Oczywiście− trapez prostokątny, nie równoramienny (dopiero teraz zobaczyłam, co zapisałam)
26 mar 11:40
...: jest to trapez prostokatny, nie rownoramienny, tylko zastanawiam sie skad wiesz o tych katach z
jakich wlasnosci tam dales dwie α iβ
26 mar 11:42
...:
26 mar 11:43
irena_1:
Trójkąty NBO i PBO to trójkąty prostokątne mające wspólną przeciwprostokątną i równe
przyprostokątne ON i OP (promienie okręgu).
Są więc przystające.
26 mar 11:44
...: maja rowną jedno przyprostokatną która jest promieniem maja wspolnu kat 90 i przeciwporstokatna
czylyi zwlasnosci bkb?
26 mar 11:46
irena_1:
Jeśli mają równą przeciwprostokątną i jedne z przyprostokątnych, to drugie przyprostokątne też
muszą być równe (twierdzenie Pitagorasa).
Cecha (bbb)
26 mar 11:49
...: no tak, zacmienie chwilowe.
26 mar 11:50
Artur_z_miasta_Neptuna:

a więc mamy:
1) zauważamy, że:
Δoma = Δ opa (podobieństwo − bok, bok, kąt)
stąd mamy kąty α
jak również
Δobn = Δobp (to samo podobieństwo) −−− tylko na rysunku tego nie widać
stąd mamy kąty β
2)
jest to trapez, a więc suma kątów wewnętrznych = 360
90+90 + 2β + 2α = 360 → α+β=90 → α = 90−β
i stąd mamy kąty na zielono
jak widzisz
mamy że kąt aob = α+β = 90
o
c.n.w.
26 mar 11:51
...: dzieki wam
26 mar 11:54