zadanie
aa: 2) Zbadaj monotoniczność podanego ciągu:
a) an= − 17 n +1
b) an= −3 + 4n
26 mar 10:59
irena_1:
a)
| | 1 | |
Ciąg arytmetyczny o różnicy r=− |
| , więc jest malejący |
| | 7 | |
b)
Ciąg arytmetyczny o różnicy r=4, więc ciąg rosnący
26 mar 11:28
Kaja: a) an+1−an=−17(n+1)+1−[−17n+1]=−17<0 dla n naturalnych dodatnich
a zatem ciąg (an) jest malejący
26 mar 11:34
Kaja: b) an+1−an=−3+4(n+1)−[−3+4n]=4>0 dla n naturalnych dodatnich
zatem ciąg (an) jest rosnący
26 mar 11:35
darioff: dany jest ciąg artmetyczny −5, −10, −15 oblicz osiemnasty wyraz tego ciągu
3 kwi 16:18
domel: <−5,5> podaj liczby całkowite z tego zbioru
3 kwi 21:34
Technik: −5,−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5
3 kwi 21:37
Technik:
r=−10−(−5)=−5
an=−5+(n−1)(−5)
an=−5−5n+5
an=−5n
a18=−5*18=−90
3 kwi 21:38