Równanie z parametrem
...: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1, x2 równania x2 + 2x + m – 1 = 0
spełniają
warunek |x1| + |x2| ≤ 3 ?
Wiem, ze Δ>0, ale nie umie ruszyc drugiego zalozenia z zadania
26 mar 10:54
irena_1:
Δ=4−4(m−1)=4−4m+4=−4m+8>0
m<2
|x
1|+|x
2| ≤ 3
(|x
1|+|x
2|)
2 ≤ 9
x
12+x
22+2|x
1x
2|≤9
(x
1+x
2)
2−2x
1x
2+2|x
1x
2|≤9
(−2)
2−2(m−1)+2|m−1|≤9
2|m−1|−2m≤3
1)
m−1<1
2(−m+1)−2m≤3
−4m≤1
m ∊<−U{1}{4>; 1)
2)
m∊<1; 2)
2(m−1)−2m≤3
−2≤3
m∊<1; 2)
26 mar 11:19
...: dzieki!
26 mar 11:38