stereometria
pomóżcie: Z cienkiej blachy zrobiono ''kapturek" w kształcie powierzchni bocznej stożka o promieniu
podstawy 8cm i tworzącej 17cm. W kapturek włożono kule o promieniu 8cm.
Czy otrzymana w ten sposób bryła zmieści się do prostopadłościennego pudełka 16,2 * 16,2 * 24,8
by oś symetrii bryły była równoległa do dłuższych krawędzi pudełka, uzasadnij.
26 mar 08:42
irena_1:

H
2+8
2=17
2
H
2=289−64=225
H=15cm
k=17cm
k+8=25cm
Bryła ta nie zmieści se w tym pudełku, ponieważ odległość OK ma 25cm, a najdłuższa krawędź
pudełka ma długość mniejszą, równą 24,8cm
26 mar 09:03
paulaa: dziękuję
26 mar 16:10