siedziałam nad tym 2 godziny .... poddaje się ...
Juki: Uzasadnij, że liczba √3+8−3/4 jest wymierna.
26 mar 08:16
krystek: ?
26 mar 08:18
Juki: Jakby było do potęgi 4/3 wiedziałabym jak to zrobić ... :c
26 mar 08:31
krystek: Więc, jeżeli pod pierwiastkiem 8−34to nic nie zrobisz moim zaaniem
26 mar 08:38
Juki: tak myślałam ... dzięki

za chęci
26 mar 08:43
Juki: moze ktoś ma jeszcze jakąś propozycje ... gdzie niemożliwe stanie się możliwym
26 mar 09:10
krystek: a dobrze przepisałas?
26 mar 09:20
Juki: tak dobrze przepisałam
26 mar 09:53
Dominik: ta liczba jest niewymierna
26 mar 10:06
26 mar 10:07
Juki: ....w zadaniu jest uzasadnij że liczba jest wymierna... widzisz ja też wszystko tak obliczyłam
na kalkulatorze i wyszło mi to samo, ale czy to nie jest błędne rozwiązywanie tego zadania ?
czy potrzebny jest jakiś wzór ....
26 mar 10:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro pisze uzasadnij, że jest wymierna ... to znaczy, ze źle przepisałas przykład
26 mar 10:27
Juki: :( dobrze przepisałam √3+8−34
26 mar 10:34
Juki: to zadanie mam na kserówce od nauczycielki
26 mar 10:35
Dominik: zamierzam wykazac, ze
√3 + 8−3/4 jest liczba niewymierna.
x =
√3 + 8−3/4
x
2 = 3 + 8
−3/4
| | 1 | |
x8 − 12x5 + 18x4 + 36x2 − 108x + 81 = |
| /*512 |
| | 512 | |
512x
8 − 6144x
5 + 9216x
4 + 18432x
2 − 55296x + 41472 = 1
512x
8 − 6144x
5 + 9216x
4 + 18432x
2 − 55296x + 41471 = 0
taki oto paskudny wielomian dostajemy. teraz nalezy sprawdzic mozliwe pierwiastki rownania na
mocy twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o wspolczynnikach calkowitych.
jak ci sie nudzi to mozesz je wypisac
podzielniki wyrazu wolnego: ±1, ±113, ±367, ±41471
podzielniki wspolczynnika przy najwyzszej potedze: ±1, ±2, ±4, ±8, ±16, ±32, ±64, ±128, ±256,
±512.
wsrod nich nie ma
√3 + 8−3/4, co konczy dowod.
26 mar 10:39
Dominik: aj, jak teraz sprawdzam to musialem sie gdzies walnac w przeksztalceniach. ten wielomian nie ma
w ogole pierwiastkow rzeczywistych.
26 mar 10:42
Dominik: juz mam:
(x2 − 3)2 ≠ x4 + 9 − 6x
jak chcesz to mozesz poprawic, caly zamysl wykazywania mam nadzieje rozumiesz.
26 mar 10:43
Juki: hmm... poczekaj oblicze według twojego pomysłu ...
26 mar 10:54
Juki: dobra poddaje się ... napisze ze liczba jest niewymierna i powiem że w inny sposób tego nie
dało się obliczyć

dzięki za pomoc ...
26 mar 11:03
Dominik: | | 1 | |
x8 − 12x6 + 54x4 − 108x2 + 81 = |
| /*512 |
| | 512 | |
512x
8 − 6144x
6 + 27648x
4 − 55296x
2 + 41472 = 1
512x
8 − 6144x
6 + 27648x
4 − 55296x
2 + 41471 = 0
podzielelniki wyrazu wolnego: ±1, ±113, ±367, ±41471
podzielniki wspolczynnika przy najwyzszej potedze: ±1, ±2, ±4, ±8, ±16, ±32, ±64, ±128, ±256,
±512.
nalezy sprawdzic wszystkie mozliwe pierwiastki wymierne (czy wielomian przez nie sie dzieli).
troche z tym jest roboty, wiec od razu ci powiem, ze nie dzieli sie przez zaden z nich.
zatem
√3 + 8−3/4 jest liczba niewymierna.
26 mar 11:10
Dominik: w ogole mialas wielomiany w szkole? bo jak wyskoczysz z czyms takim to nauczycielka na pewno
sie domysli, ze korzystalas z pomocy.
26 mar 11:10
Juki: miałam wielomiany ... obliczyłam to tak jak ty ... i poprawiłam wzór skróconego mnożenia ...
wyszło mi że liczba jest niewymierna więc nie moge wykazać że jest wymierna, nawet gdy
obliczałam na kalkulatorze.
26 mar 11:16
Juki: Dzięki za pomoc...
26 mar 11:17
Dominik: wykazalismy, ze jest niewymierna. czyli na pewno nie jest wymierna.
26 mar 11:17
Dominik: najprawdopodobniej nauczycielka sie pomylila piszac ci przyklad.
26 mar 11:18
26 mar 15:40
Kamila: p3(−8)−1*16 34
6 sty 21:43