Dana jest funkcja 5x−4y+2=0 znajdz punkt przecięcia z osią x i osią y oraz narysuj go
5x−4y+2=0
−4y=−5x−2 /: (−4)
y=54x +23
Punkt przecięcia z osią ox za Y daje zero
0=54x+23
−54x=23 / : (−54)
x=−815 (−815 ,0)
punkt przeciecia z osia y za x daje zero
y=54x +23
y=54*0 +23
y=23 (0,23 )
teraz zeby narysowac funkcje
A(0,23 ) y=ax+b
23=a*0+b
b=23
B(−815 ,0)
0=−815a+23
815a=23 /: 815
a=54
ryuje funkcje y=54 x + 23 narysowana jest jak widac an gorze
moze mi ktos powiedziec czy to jest dobrze
? czy da sie tylko z tego narysowac np funkcje?
Punkt przecięcia z osią ox za Y daje zero
0=54x+23
−54x=23 / : (−54)
x=−815 (−815 ,0)
| −2 | 1 | |||
Pomyłka na początku! Wyraz wolny | = | |||
| −4 | 2 |

| 5 | ||
y= | x+0,5 | |
| 4 |
| 5 | 2 | −2 | ||||
z osią OX | x+0,5=0 ⇒ x= | B= ( | :0) | |||
| 4 | 5 | 5 |
dzieki krystek ale tok rozwiązywania dobrze
? wsęsie jesli bym nie zrobil tej
literówki
chyba zaraz zmienie nick
na zaczynam lubic matme

!
uwież mi ze nie jestem leniem
ale dzięki i przepraszam za
pomyłke



!
zaliczylem dziś funkcje nie za rewelacyjnie ale
zawsze cos a mianowicie −4
Profesor powiedziała ze bliżej 3 powinno być heh