Oblicz wielomian
Ania: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu wielomianu x3−13x2+39x=27. Z góry dziękuję
26 mar 07:29
bezendu: w(1)=0 podziel przez dwumian (x−1)
26 mar 07:34
Juki: x3 −13x2 +39x − 27 = 0
x3−27−13x2+39x=0
(x3−27)−(13x2−39x) =0
(x−3)(x2+3x+9) − 13x(x−3)=0
(x−3)(x2+3x+9−13x)=0
(x−3)(x2−10x+9)=0
x−3=0 i x2 − 10x +9=0
x=3 i liczymy delte :
Δ=b2−4ac
Δ=(−10)2− 4*1*9
Δ=100−36=64
√Δ=8
liczymy x1 i x2
x1 = (−b−√Δ)/2a
x1=(10−8)/2
x1=1
x2=(−b+√Δ)/2a
x2=(10+8)/2a
x2=9
więc... rozwiązanie:
x=3 i x=1 i x=9
26 mar 08:29
Ania: Bardzo dziękuję za pomoc
26 mar 08:57