znajdź równanie prostej
Tina: Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu x2+y2=5
w punkcie A=(1,−2)
Prosiłabym o rozwiązanie bez użycia wektorów o ile się da... Z góry dzięki
26 mar 02:03
Basia:
punkt A(1;−2) należy do Twojego okręgu bo 12+(−2)2 = 5
środek okręgu S(0,0)
napisz równanie prostej SA
styczną będzie prosta prostopadła do pr.SA przechodząca przez A
26 mar 04:04
Ania: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu wielomianu X3−13x2+39x=27
26 mar 06:46
Tina: | | 1 | |
Właśnie tak robiłam i wychodzi mi − |
| x−1,5 czyli całkiem inaczej jak w książce i dlatego |
| | 2 | |
proszę o rozwiązanie...
26 mar 12:55
Krzysiek : Wyznacz wspolczynnik kierunkowy prostej AS
Potem z warunku prostopadlosci prostych wyznacz wspolczynnik kierunkowy stycznej
Napisz rownanie stycznej przechodzacej przez punkt A No to licz w razie czego sie poprawi
26 mar 13:09
Kaja: równanie prostej SA: y=−2x
prosta prostopadła do prostej SA: y=
12x+b
1
−2=
12*1+b
1
b
1=−
52
y=
12x−
52
równanie stycznej: y=
12x−
52
26 mar 13:10
Janek191:
x
3 − 13 x
2 + 39 x = 27
x
3 − 13 x
2 + 39 x − 27 = 0
Liczba 1 jest pierwiastkiem tego równania,
bo 1 − 13 + 39 − 27 = 0
więc lewą stronę można podzielić przez x − 1
Wykonuję to dzielenie :
( x
3 − 13 x
2 + 39 x − 27 ) : ( x − 1) = x
2 −12 x + 27
− x
3 + x
2
−−−−−−−−−−−−−
− 12 x
2 + 39 x
12 x
2 − 12 x
−−−−−−−−−−−−−−−
27 x − 27
− 27 x + 27
−−−−−−−−−−−
0
x
2 − 12 x + 27 = 0
Δ = ( −12)
2 − 4*1*27 = 144 − 108 = 36
√Δ = 6
| | 12 − 6 | | 12 + 6 | |
x = |
| = 3 lub x = |
| = 9 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. x
1 = 1, x
2 = 3, x
3 = 9
===========================
26 mar 13:15
Kaja: x3−27−13x2+39x=0
(x−3)(x2+3x+9)−13x(x−3)=0
(x−3)(x2−10x+9)=0
x−3=0 lub x2−10x+9=0 i dalej sobie rozwiąż
26 mar 13:19
Krzysiek : a wiesz ze Tina jest najseksowniejsza babcia ? Mam jeszcze chwile zanim pojde do pracy wiec
policzmy wspolczynnik kierunkowy prostej AS czyli prowstej przechodzacej przez punkty A (1,−2)
| | yb−ya | |
i S(0,0) czyli a= |
| to a = {0+2}{0−1} to a=−2 |
| | xb−xa | |
| | −1 | |
To wspolczynnik kierunkowy stycznej (a1) z warunku prostopadlosci a*a1=−1 to a1= |
| |
| | −2 | |
| | 1 | |
Teraz wiemy ze rownanie stycznej bedzie takie y= |
| x+b podstaw wspolrzedne punktu A do |
| | 2 | |
rownania i wylicz b i napisz jakie rownanie bedzie miala styczna przechodzaca przez punkt A
26 mar 13:30
Krzysiek : Kaju. Tylko widzisz z e nie zawsze trzeba pisac cale rownanie prostej przechodzace przez dwa
punkty tak jak tutaj w tym przypadku . Owszem mozna tylko po co . Poza tym dostala cale
rozwiazanie wiec juz sobie sama nie policzy a szkoda Wiem z episalas ze szkole skonczylas
jakis czas temu . ja tez ale sobie odmawiam tej przyjemnosci calkowitego rozwiazywania zadan.
Pozdrawiam
26 mar 13:36
Tina: Dziękuję wszystkim
26 mar 16:28