ciąg
ALE-ZADANIE: Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego (an), jeśli:
a) a1 + a2 = 11 i a3 + a4 = 31
25 mar 23:04
Piotr:
2a
1+r = 11
2a
1+5r = 31
lub można szybko zgadnąć
25 mar 23:09
ALE-ZADANIE: Można można, ale starałem się dojść do tego, od czego zacząć

dzięki
25 mar 23:12
bezendu:
a1+a1+r=11
a1+2r+a1+3r=31
2a1+r=11/(−1)
2a1+5r=31
−2a1−r=−11
2a1+5r=31
4r=20
r=5
2a1+25=31
2a1=6
a1=3
25 mar 23:13
ALE-ZADANIE: Dzięki za szczegółowe rozpisanie
25 mar 23:15
bezendu: ALE−(PROSTE) ZADANIE
25 mar 23:15
Eta:
a
3+a
4= a
1+a
2+4r ⇒ 31=11+4r⇒
r=5
25 mar 23:28