równanie symetralnej
monii: wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A=( −2,2) i B=(2,10)
25 mar 22:29
dero2005:
podstaw do wzoru
(x−x
A)
2 + (y−y
A)
2 = (x−x
B)
2 + (y−y
B)
2
albo:
policz współczynnik a prostej AB
policz współczynnik prostej prostopadłej za wzoru
a
1*a = −1
policz środek prostej AB
| | xA+xB | | yA+yB | |
S = ( |
| : |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
policz równanie prostej o współczynniku a
1 przechodzącej przez środek
będzie to symetralna
obydwoma sposobami wyjdzie
y = −
12x + 6
25 mar 22:53
pigor: ... lub AB
→=[2+2,10−2]= [4,8]= 4[1,2] i S=(0,6) − środek odcinka AB , wtedy
s: x+2y+C=0 i 0+2*6+C=0 ⇒ C=−12 i
x+2y−12=0 − szukane równanie symetralnej
25 mar 23:08