równania z parametrem
kosmita: Przeanalizuj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru :
ax−a=a2
Więc tak
Rozbijam to na ax=a2+a
ax=a(a+1)
1 rozwiazanie gdy
a+1≠0
a≠−1 a w odpowiedziach jest jedno rozwiazanie dla a≠0
Zawsze robiłem tak ,że liczyłem pierw dla jakiejś funkcji np. x(2m−4)=6−3m
Liczyłem to tak ,że obliczałem pierw dla 1 rozwiązania czyli
2m−4≠0
m≠2
Tożsamościowe:
2m−4=0 i 6−3m=0
m=2 i m=2 czyli dla m=2 jest nieskonczenie wiele rozwiazan
Sprzeczne
2m−4≠0 i 6−3m=0
25 mar 22:23
Eta:
dla a=0 −−− równanie sprzeczne
dla a≠0 x= a+1 −−−− czyli jedno rozwiązanie
25 mar 22:28
kosmita: no ok ale tą moją metodą się nie da ? W takim razie jak mam zrobić taki przykład ?
k2+4=k2 +2kx
25 mar 22:32
pigor: ... dla
a=0 równanie jest
nieoznaczone (tożsamościowe), bo
wtedy
ax=a(a+1) ⇔
x∊R . zaś sprzeczne po prostu nie jest nigdy . ...
25 mar 22:34
pigor: .. a co do równania :
k2+4= k2 2kx ⇔ kx=2 ⇒
x=2k − 1 rozwiązanie dla
k≠0 , zaś
dla
k=0 − równanie sprzeczne i to wszystko, innej możliwości nie ma . ...
25 mar 22:38
kosmita: No dobrze a ten przykład ? k2+4=k2 +2kx
25 mar 22:38
kosmita: ok
25 mar 22:38
kosmita: w odpowiedziach jeszcze mam ,że nieskończenie wiele dla k=2
25 mar 22:40
Eta:
Racja
pigor
25 mar 22:40
kosmita: Słuchajcie bo ja to zawsze rozpisywałem tak
x(k2−2k)=k2−4
i z tego
k2−2k≠0 wyliczałem dla 1 rozwiazania
I tu wychodzi mi
k≠2 zgadza się jest ok bo w odpowiedziach mam dla k≠2 i k≠0 z tym ,że nie wiem jak tym sposobem
wyliczyć dla k≠0
25 mar 22:41
pigor: ... twoje k=2 skąd się wzięło

, bo jeśli tak ma być, to źle masz
przepisane równanie (podejrzane to k
2 po obu stronach równania), albo błąd
w odpowiedziach
25 mar 22:46
kosmita: Przepiszę jeszcze raz
z podręcznika
k2x +4 =k2 + 2kx
Odpowiedzi :
x=k+2/k − jedno rozwiązanie dla k≠0 i k≠2 , dla k=2 nieskończenie wiele rozwiazań
dla k=0 −brak rozwiazań
25 mar 22:48
BLS: x(k
2−2k)=k
2−4
k(k−2)x=k
2−4
Rozważasz tylko lewą stroną na razie.
Dla k=0
0(0−2)x=0
2−4
0=4
równanie sprzeczne, brak rozwiązań
Dla k−2=0, czyli k=2
2(2−2)x=2
2−4
0=0
równanie nieoznaczone, nieskończenie wiele rozwiązań
Dla k(k−2)≠0, czyli k∊R\{0,2}
równanie oznaczone, jedno rozwiązanie
25 mar 22:52
Eta:
dla k=2 −−− nieskończenie wiele rozwiązań
dla k=0 −−− sprzeczne
| | k+2 | |
dla k≠0 i k≠2 −−− jedno rozwiązanie ( k−2) −− skracasz, to x= |
| |
| | k | |
25 mar 22:55
kosmita: Kurcze mnie uczono ,że jak zapisuję dla jednego rozwiazania to biorę to co mam tak jakby w
nawiasie i robię z tego nierówność
Tak jak np. w tym przykładzie x(2m−4)=6−3m
2m−4≠0
m≠2
Więc nie mógłbym zrobić tego tak ?
k(k−2)x
k−2≠0
k≠2 tylko jak mam jeszcze tu tym sposobem uzyskać 0.Na pewno się da.
25 mar 22:56
BLS: Jeszcze możesz przekstałcić :
...i teraz idealnie zgadza się z odpowiedzią podaną w podręczniku
25 mar 22:57
Eta:
25 mar 22:58
pigor: .. . kurcze nie dość, że źle przepisujesz równanie, to jeszcze jak ... baran upierasz się przy
swoim, a nie chcesz czytać, że zrozumieniem , czyli wysłuchać, co inni ci proponują
(pokazują) . ...
25 mar 23:02
kosmita: kurde a ta metodą którą ja robię nie nadaje sie ? Zapiszę wam inny przykład cały zrobiony
dobrze tą metodą co ja robię
xb3+b=9bx+3
xb3−9bx=3−b
x(b3−9b)=3−b
x(b(b−3)(b+3)=3−b
I
1 rozwiazanie gdy
b(b−3)(b+3)≠0
b≠0 i b≠3 i b≠−3
x=3−b/b(b−3)(b+3) =
−(b−3)/b(b−3)(b+3)=
−1/b(b+3)
II tożsamość :
b(b−3)(b+3) = 0 i 3−b = 0
b=0 i b=3 i b=−3 b=3
B=3
III sprzeczne :
b(b−3)(b+3) = 0 i 3−b≠0
b=0 i b=3 i b=−3 b≠3
więc b= 0 i b =−3
Chciałbym zrozumieć te poprzednie przykłady właśnie taką metodą nie inną.Nie potrafię zrozumieć
tego inaczej...
25 mar 23:06