Funkcja kwadratowa
humanista: Bardzo proszę o pomoc :
Wyznacz b we wzorze funkcji f(x) = −2x2+bx+1 wiedząc,
że zbiorem wartości jest przedział (−nies.;3>
25 mar 22:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro taki jest ZW to wiesz że y
wierzchołka = 3

odnajdź wzór na y
wierzchołka podstaw i wyznacz 'b'
25 mar 22:06
humanista: Mnie wyszło b = 4, ale proszę o sprawdzenie
25 mar 22:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
to pokaż obliczenia ... sprawdzimy
25 mar 22:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
tylko jedno 'b'

jak na moje będą dwie możliwe wartości 'b'
25 mar 22:08
Piotr:
a −4 gdzie zapodziałeś ?
25 mar 22:10
humanista: gdy q=3
delta wyszła mi 24
podstawiłem te deltę do równania kwadratowego i stąd wyszło mi b=4, ale
patrząc na to tak teraz sądzę , że na pewno jest coś nie tak
25 mar 22:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
Δ = b
2 +8 = 24 → b
2 = 16 → b=
+/− 4

dwie możliwości
25 mar 22:14
Piotr:
Δ = b
2 − 4ac
Δ = b
2 + 8
teraz policz
25 mar 22:14
Piotr:
znowu się spóźniłem...
25 mar 22:15
humanista: Teraz znowu to liczę , a tym razem wyszło mi :4√2 i −4√2
25 mar 22:18
humanista: To chyba kwestia pomylenia znaków bo kolejnym razem mam już 4 i −4
25 mar 22:20