Równanie liczby zespolone
Borsuk: Rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych równanie:
z2=7+11−i
25 mar 21:29
Borsuk: Zastosowałem sprzężenie, wymnożyłem ułamek, wyszło mi
z
2=3+4i
Ale co dalej?... Wiem, że wzory de Moivre'a...Ale jakaś podpowiedź co i jak
25 mar 21:30
Krzysiek: z=x+yi
policz z2 i porównaj część rzeczywistą i urojoną
25 mar 21:41
Borsuk: Zrobiłem bez problemu, problem w tym, że na egzaminie uwzględniało się tylko obliczenia
wykorzystując wzory de Moivre'a ... w Instrukcji nic nie było wspomniane.
Tak więc jak rozwiązać równanie te działając na wzorze de Moivre'a?
25 mar 21:58
Borsuk: skąd wziąć W0 W1 W2 W3, gdzie W to omega, a cyfra przy niej jest w indeksie dolnym
25 mar 21:59
Krzysiek: a skąd niby masz w0,...,w4? czyli 4 rozwiązania.
skoro jest równanie kwadratowe to są 2 rozwiązania.
po drugie nie znajdziesz 'ładnego' argumentu dla z=3+4i
25 mar 22:17
Borsuk: Masz racje, a np. a w przypadku:
z3=−2−i1−2i
25 mar 22:19
Borsuk: z
3 wyszło mi −i
Z którego wzoru skorzystac?
Z tego gdzie już znamy w0 i podstawiamy do tego skróconego wzoru gdzie jest cos 2PI/n + i sin
...
Czy z tego pełnego?
Czy w ogole z innego bo juz wiele razy czytalem szukalem, ogladalem przyklady, probujac sie
uczyc, niestety egzaminu nie zaliczylem

tylko zewzgledu na te przyklady
25 mar 22:22
Krzysiek: z3=−i
to albo korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia:
z3 +i=0
z3 −i3=0
albo z3 =−i
z=3√−i
−i=cos3π/2 +isin3π/2
i korzystasz ze wzoru de Moivre'a
25 mar 22:31
Borsuk: O.o
25 mar 23:12
Chorąży: Andrzeju, nie denerwuj się. Zaraz naprawimy
25 mar 23:13
Mila: 1) z
2=3+4i
3+4i=(2+i)
2
spr.
(2+i)
2=4+4i+i
2=3+4i
z
2−(2+i)
2=0
z−(2+i)=0 lub z+(2+i)=0
z=2+i lub z=−2−i
2)
z
3 +i=0
z
3−i
3=0
(z−i)(z
2+zi+i
2)=0
z−i=0 lub z
2+zi−1=0
Δ=i
2+4=−1+4=3
√Δ=
√3
| | −i−√3 | | −i+√3 | |
z1=i lub z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 mar 23:40
Mila:
25 mar 23:44