J98: 1)Paznokiec u reki rosnie 0,5 mm na tydzien. Dlugosc wlosow zwieksza sie przecietnie o
1,2 cm w ciagu miesiaca. Co rosnie szybciej- wlosy czy paznokcie? Ile razy szybciej?
2) Na olimpiadzie w Sydnej zloty medalista w bieu maratonskim (42km 195m) uzyskal czas 2h
10min 11s, a zloty medalista w plywaniu na 1500m uzyskal czas 14min 48,33s. Ktory
sportowiec mial wieksza srednia predkosc? Ile razy wieksza?
14 wrz 14:22
;): 1) 0,5mm x 4 = 2mm <-- paznokiec w ciągu miesiąca
1,2cm/0,2cm = 6
Odp. Włosy rosną szybciej 6 krotnie.
2) wzór na prędkośc:
V=s/t
Maratończyk
2h10min 11s = 7811 sekund
V=42195/7811
V=5,4 m/s
pływak
14min 48s = 888s
V=1500/888
V=1,68m/s
odp. Biegacz ma średnia prędkośc 3 razy większą od pływaka.
14 wrz 18:51
J98: Dziekuje

**
15 wrz 17:47