Trygonometria i ciagi
mmm: 1. Wyznacz wszystkie wartości x gdzie x należy < 0, 4π> dla których liczby: −sinx, cos2 x +1,
8sinx są trzema kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu artmetycznego.
b) Oblicz sumę 101 początkowych wyrazów tego ciągu
25 mar 21:27
krystek: cos2x−1−(−sinx)=8sinx−(cos2x−1) rozwiąż.
25 mar 21:32
mmm: −sinx , cos
2 x +1 , 8sinx ← ciąg artmetyczny
więc:
| | 8sinx + (− sinx) | |
cos2 x +1 = |
| razy 2 |
| | 2 | |
2cos
2 x +2 = 8sinx − sinx
2(1−sin
2 x ) +2 = 7sinx ⇒z jedynki cos
2 x =1−sin
2 x
2 − 2sin
2 x + 2 −7sinx = 0
−2sin
2 x − 7sinx + 4 = 0
sinx = t
−2t
2 − 7t + 4 = 0
Δ= 49 +32= 81 pierwiastek z Δ = 9
| | 1 | |
sinx = |
| lub sinx = −4 ⇒ nie istnieje |
| | 2 | |
Prosze mi powiedzeć czy ja to dobrze rozpisałem
26 mar 00:12
BLS: | | 1 | | π | |
x∊<0;4π>, więc sinx= |
| dla x= |
| + 2kπ, gdzie k∊{0,1} lub |
| | 2 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x=π− |
| + 2kπ= |
| + 2kπ, gdzie k∊{0,1} |
| | 6 | | 6 | |
26 mar 00:47