5n−2 | 5 | 2 | |||
= | − | ||||
3n | 3 | 3n |
5 | 2 | 5 | 2 | ||||
− | + | − | =3 i n,k∊N+,n≠k⇔ | ||||
3 | 3n | 3 | 3k |
2 | 2 | ||
+ | =1 | ||
n | k |
2k | ||
n= | , k≠2 | |
k−2 |
2k−4+4 | ||
n= | ||
k−2 |
2(k−2)+4 | ||
n= | ||
k−2 |
4 | ||
n=2+ | ||
k−2 |
13 | ||
a3= | ||
9 |
14 | ||
a6= | ||
9 |
1 | 1 | 1 | |||
+ | = | ||||
n | k | 2 |
1 | ||
czyli możemy poszukać rozkładu | na sumę 2 ułamków prostych | |
2 |
1 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | ||||||
= | = | + | = | + | ⇒n=3 i n=6 | ||||||
2 | 6 | 6 | 6 | 3 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |