ciąg
Alex: znajdź pieriastki całkowite równania 3x3+px2+69x+45=0 wiedząc że tworzą one ciąg arytmetyczny
25 mar 21:10
Alex: prosze o pomoc
25 mar 21:20
Skipper:
chyba znajdź p takie aby pierwiastki stanowiły ciąg arytmetyczny −
25 mar 21:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
skoro wiemy, ze pierwiastki są CAŁKOWITE więc mogą być nimi jedynie:
+/−1
+/−3
+/−5
+/−9
+/−15
+/−45
i nic poza tym (tw. o pierwiastkach całkowitych się kłania)
ze wzorów Viete'a dla wielomianu stopnia 3:
| | 45 | |
x1*x2*x3 = − |
| = −15 <−−− czyli ograniczamy możliwości do liczb +/−1, +/− 3, +/−5 |
| | 3 | |
ponadto wiemy, że jedna lub trzy pierwiastki są ujemne
możliwość 1: −5, −3, −1
możliwość 2: −3,+1, +5
i wracamy do wzorów Viete'a:
| | 69 | |
x1x2 + x1x3 + x2x3 = |
| = 23 |
| | 3 | |
sprawdzasz która możliwość spełnia ten warunek
koniec zadania
25 mar 21:27
Alex: dzięki
25 mar 21:28
Skipper:
3(x+1)(x+3)(x+5)=0 ....czyli 3x2+27x2+69x+45=0 zatem p=27
25 mar 21:28
BLS: Wzory Viete'a dla wielomianu stopnia 3. obowiązują na maturze rozszerzonej?
25 mar 21:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
BLS − jeżeli nie ... to co z tego

je samemu bardzo łatwo wyprowadzić ... wystarczy ruszyć
głową
25 mar 21:32
BLS: Wiem jak je wyprowadzić, jestem z nimi już od dawna zapoznany. Z ciekawości chce się
dowiedzieć. Zatem obowiązują czy nie?
25 mar 21:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
szczerze mówiąc nie wiem ... ale nie jest to pierwsze zadanie dzisiaj, które odwołuje się do
tych właśnie wzorów więc może mają jakieś zadania konkursowe ... na maturze mało
prawdopodobne, zwlaszcza, że z roku na roku jest kontynuacja 'uproszczania' matury
25 mar 21:42