Pilnie potrzebuję pomocy,trygonometria ;(
Elaa.: Nie wiem jak oblicza się wartość wyrażenia z sinusami jak jeden kąt jest ujemny....
np.
sin(−1380)*tg870
Mogłby ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobic?
Jutro mam sprawdzian a taki przykład z ujemnym będzie na 100%.
25 mar 20:59
Elaa.: Nie wiem też to rozpisujemy ze wzorów redukcyjnych

Pomoże ktos?
25 mar 21:00
krystek: sin(−α)=−sinα stąd
−sin1380=−sin(k*360+α)=−sinα
cos(−α)=cosα
tg(−α)=−tgα
ctg(−α)=−ctgα
25 mar 21:03
iiiii: zapamietaj wierszyk COSINUS GUBI MINUS
czyly gdy masz cos(−20)=cos(20) bo gunu minus ( inne funkcje tego minusa nie gubia wynika to z
parzystosci i nieparzystosci funkcji )
zatem sin(−1000)=−sin(1000) ( minus przechodzi na poczatek funkcji ,pamietaj tylko ze cosinus
gubi minus
25 mar 21:04
Elaa.: Nic z tego nie rozumiem

Mogłbyś napisać coś więcej ?
25 mar 21:04
Elaa.: Ok,czyli jak jest cosinus to mogę napisać normalnie oddatni i pożniej ze wzorów redukcyjnych ?
25 mar 21:05
iiiii: po prostu wystarczy wiedziec ze cosinus gubi minus i teraz jak masz funkcje
cos(−100) to to jest rowne cos(100) bo cosinus gubi ten minus a inne funkcje juz nie wiec np
tg(−100)= −tg(100)
sin(−100)=−sin(100) [minus przechodzi na poczatek ]
25 mar 21:07
krystek: sin(−150)=−sin150=−sin(180−30)=−sin 30=..
cos(−210)=cos(180+30)=−cos30
sin(−660)=−sin660=−sin(360+300)=−sin300=−sin(360−60)=−[−sin60]=sin60
25 mar 21:08
Elaa.: Ok,już zrozumiałam

A Potem to tak:
np. −sin(100)=−sin(180−80)=−sin 80 tak?
25 mar 21:09
iiiii: jak juz masz wyciagniety minus przed funkcje czyli np −sin(100) to liczysz funkcje sin100 tyle
ze masz jeszcze minus z przodu ( kumasz? )
25 mar 21:09
Elaa.: Tak,tak już wiem. Dziękuję
25 mar 21:11
iiiii: no dokladnie liczysz normalnie ze wzorow redukcyjnych ( trzeba pamietac o cwiartkach bo dwa
minusy daja plus prawda , ale to chyba juz wiesz )
25 mar 21:11
Elaa.: Czyli jak sin byłby np. w drugiej to wtedy byłby ujemy i funkcja była by dodatnia,tak?
25 mar 21:13
Elaa.: Fuuu. Przeiceż w drugiej jest dodatni,np jak w trzeciej xd
25 mar 21:13
iiiii: a znasz taki wierszyk:
W pierwszej cwiartce wszystkie funkcje sa dodatnie
w drugiej tylko sinus
w trzeciej tg i ctg
a w czwartej cosinus
zatem w drugiej cwiartce sinus jest DODATNI

ale przykladowo zobacz:
sin(−210)=−sin(210)=−sin(180+30) =−(−sin30)=sin30=1/2 CWIARTKA TRZECIA WIEC SINUS UJEMNY
25 mar 21:16
krystek: Najlepiej znać def
| | y | |
sinα= |
| dodatni tam gdzie y dodatnie I i II ćw |
| | r | |
| | x | |
cosα= |
| dodatnie tam gdzie x dodatnie I i IV ćw |
| | r | |
25 mar 21:17