Logarytmy
Ziomek: Mam prośbę kto zrobi mi zadania takie na cito ! zależy czy zdam do next klasy.
Potrzebuję zadanie 4 i 5 bo reszte mam
http://oi45.tinypic.com/15qdb8w.jpg otolink do grafiki
25 mar 20:58
Piotr:
4) 2
25 mar 21:02
bezendu: log64+log627−log63=2
25 mar 21:03
Ziomek: Ale jak to bliczyliscie ?
25 mar 21:05
$$: "na cito" ja pierdole co za żal..
25 mar 21:06
Dominik: | | 4 * 27 | |
4) log64 + log627 − log63 = log6( |
| ) = log636 = 2 |
| | 3 | |
5) f(x) = log
2x − 4(2x
2 − 8)
2x − 4 > 0 ⇒ x > 2
2x
2 − 8 > 0 ⇒ x
2 − 4 > 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) > 0 ⇒ x∊(−
∞, −2)∪(2,
∞)
25 mar 21:06
Dominik: zadania sa naprawde proste − wystarczy znajomosc teorii, nie trzeba nic kombinowac. radze sie
pouczyc, bo od matematyki nie uciekniesz. niedlugo matura i ja rowniez wypadaloby zdac.
25 mar 21:07
25 mar 21:08
Ziomek: Jesteś wielki dominik jak dostane zaliczenie masz u mnie dołądowanie do telefonu poważnie,
napisz na gg 40066121
25 mar 21:15
Dominik: o jak milo, akurat mam okragle zero na koncie
25 mar 21:15
Dominik: 503 <− poczatek mojego gg
25 mar 21:17
Dominik: 1) −x
2 + 2x ≤ −24
x
2 − 2x − 24 ≥ 0
Δ = 4 + 96 = 100
√Δ = 10
x∊<−4, 6>
2) 6x
2 + 7x > 3
6x
2 + 7x − 3 > 0
Δ = 49 + 72 = 121
√Δ = 11
| | −7 + 11 | | 4 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | | 3 | |
| | −7 − 11 | | −18 | | 3 | |
x2 = |
| = |
| = − |
| |
| | 12 | | 12 | | 2 | |
25 mar 21:26
Krzysiek : czesc. Dominik to pewnie dlatego ze zmieniles zwrot nierownosci a potem popatrzyles na
wyjsciowa nierownosc bo dla 1 nierownosci x∊(−∞,−4>U<6,∞) bo w tym przedziale co napisales
<−4,6> x
2−2x−24≤0
26 mar 12:53
Dominik: ano jak najbardziej.
26 mar 13:59