dowodzenie. geometria analityczna
SweetGhost:

Prosta o równaniu y=6−2x wraz z osiami układu współrzędnych wyznacza trójkąt prostokątny ABO.
W trójkąt ten wpisano prostokąt w ten sposób, że jeden z wierzchołków prostokąta znajduje się
w początku układu współrzędnych a dwa inne na osiach układu współrzędnych. Czwarty wierzchołek
leży na odcinku AB. Uzasadnij, że pole tego prostokąta nie jest większe od połowy pola
trójkąta ABO.
A=(3,0)
B=(6,0)
b=6−2a
PΔ = 9
mógłby mi ktoś powiedzieć co mam dalej zrobić?
z góry dziękuje za pomoc
25 mar 20:49
krystek: C(x, 6−2x) i pole ma mieć pow <4,5
25 mar 20:54
SweetGhost: P ≤ 4,5
25 mar 20:56
SweetGhost: tylko że jak obliczam:
P=ab=a(6−2a)
a(6−2a)≤4,5
to wychodzi mi a ≥ 1,5 i to chyba nie ma zadnego sensu..
25 mar 20:59
krystek: jest to funkcja kwadratowa o max w wierzchołku i wynosi q
25 mar 21:00
SweetGhost:

a(6−2a) ≤ 4,5
−4a
2 + 12a − 9 ≤ 0
Δ=0
a=3/2
a ≥ 3/2
25 mar 21:05
SweetGhost: cos robie zle?
25 mar 21:05
krystek: Pole = a(6−2a) i wyliczasz jego max i ma być <4,5
25 mar 21:14
25 mar 21:22
krystek: I nie ma odzewu?
25 mar 21:56