Oblicz pole pierścienia kołowego
grzegorz.f-16: Dane są dwa współśrodkowe okręgi o różnych promieniach. Cięciwa większego okręgu styczna do
mniejszego okręgu ma długość 18. Oblicz pole pierścienia kołowego utworzonego przez te okręgi.
(Pierścień kołowy, to część płaszczyzny ograniczona dwoma okręgami).
25 mar 20:42
irena_1:

Pole pierścienia:
P
p=πR
2−πr
2=π(R
2−r
2)
Z tego trójkąta prostokątnego
r
2+9
2=R
2\\R
2−r
2=81
P
p=81π
25 mar 22:34
dero2005:

R =
√92 + r2 =
√81 + r2
S = πR
2 − πr
2 = π(R
2 − r
2} = π(81 + r
2 − r
2) = 81π
25 mar 22:37