nierówność z wartością bezwzględną -
gosia: rozwiąż nirówność:
x
2 + 6 |x|≤ 0

25 mar 20:26
zombi: Na dwóch przedziałach lecisz
pierwszy przypadek
x<0
drugi przypadek x≥0
25 mar 20:31
gosia: a można pokazać jak ?
25 mar 20:32
ICSP: a komu się chce to na dwóch przedziałach robić

x
2 ≥ 0 dla każdego x
6|x| ≥ 0 dla każdego x
zatem
x
2 + 6|x| ≤ 0 ⇒ x
2 = 0 ∧ 6|x| = 0 ⇒ x = 0
25 mar 20:33
zombi: Io
x<0
wtedy nasza nierówność wygląda tak
x2−6x ≤ 0
x(x−6) ≤ 0
x∊(−∞,0> ∪ <6, +∞)
Z tym, że musimy wyciągnąć część wspólną przedziału x<0 oraz x∊(−∞,0> ∪ <6, +∞) stąd
⇒ x∊(−∞,0)
Drugi przypadek analogicznie a na końcu sumujesz odpowiedzi obu przedziałów
25 mar 20:35
DAMIAN: dla x<0: x
2 −6x≤0 dla x≥0: x
2 +6x≤0
x=0 lub x=6 x=0 lub x=−6
Powodzenia na maturze bystrzaku

DDDDDDDDDDD
25 mar 20:35
ICSP: szkoda że jeszcze Δ nie liczyliście
25 mar 20:38
gosia: dlaczego x∊(−∞,0> ∪ <6, +∞)? skoro x sa dodatnie a ma byc ≤ 0 wiec chyba powinno byc x∊<o;6>?
25 mar 20:39
iiiii: Panowie jak juz tak to spojnik lub czyli iloczyn jak kto woli czesc wspolna czyli liczba
spelniajaca ta nierownosc rto tylko x=0



Jak to zauwazyl ICSP
25 mar 20:39
gosia: Damina −> do tego też doszłam ale co dalej


jak to na osi x zaznaczyc?
25 mar 20:40