oblicz wartość
mmm: | | 3a − 2b | |
Wiadomo że a > 0 i b < 0 i 3b2 = 3a2 + 8ab. Oblicz wartośc wyrażenia |
| |
| | a + 2b | |
Prosze o pomoc
25 mar 20:26
Dominik: 3b
2 = 3a
2 + 8ab
3b
2 − 8ab − 3a
2 = 0
Δ = 64a
2 + 36a
2 = 100a
2 = (10a)
2
wiemy, ze a > 0 ∧ b < 0, zatem pierwszy pierwiastek odpada (bo a i b mialyby te same znaki).
25 mar 20:51
Dominik: mam nadzieje, ze zauwazyles glupote w ostatniej linijce.
25 mar 21:49
Eta:
Ja zauważyłam, ale czekałam ...... aż poprawisz
25 mar 21:51
Dominik: Eta czuwa na strazy
25 mar 21:52
Dominik: nie mam pojecia skad tam wzialem minusa
25 mar 21:52
Eta:
Ja też
25 mar 21:53
mmm: Dzięki teraz to wydaje się proste
25 mar 22:09