wydaje się naprawdę proste...
emily: Z tego maturalnego zamieszania utkwiłam w martwym punkcie i nie wiem jak obliczyć:
cosx=
53
Pomóżcie
25 mar 20:26
marti: | | 5 | |
cosx nigdy nie moze sie rownac |
| |
| | 3 | |
poniewaz wykres cosinusa moze miec najwieksza wartosc 1, a najmniejsza −1
25 mar 20:28
ICSP: studia czy liceum ?
25 mar 20:29
marti: ja? xD Liceum
25 mar 20:29
ICSP: pytam się emily
25 mar 20:30
emily: fakt.... dzięki

a i jeszcze jedno pytanie, jeśli np. cosx=3/7 to czy jest jakiś sposób na obliczenie tego
25 mar 20:30
emily: liceum
25 mar 20:31
ICSP: | | 5 | |
no to cosx = |
| jest równanie sprzecznym z powodów które wypisał wyżej martii |
| | 3 | |
25 mar 20:32
marti: hmm..nie ma chyba

ale na maturze na 100 % nie bedzie takich przykladow
25 mar 20:32
krystek: podziel 3:7 i cosx=0,42.. i z tablic odczytasz
25 mar 20:32
emily: czyli że zawsze są takie przykłady, które łatwo się liczy
25 mar 20:33
emily: na maturze oczywiście
25 mar 20:34
marti: | | √2 | | 1 | |
zazwyczaj sa takie typowe , np cosx= |
| albo |
| itp |
| | 2 | | 2 | |
25 mar 20:34
emily: wielkie dzięki
25 mar 20:35
marti: nie ma za co
25 mar 20:36