matura kredyt w banku
PuRXUTM: Witam Wszystkich

Proszę o pomoc w paru zadaniach maturalnych
Pan Kowalski zaciągnął w banku kredyt w wysokości 40000zł na zakup samochodu. Oprocentowanie
kredytu jest stałe i wynosi 12% w skali roku. Kredyt ma zostać spłacony w czterech równych
ratach kwartalnych (spłacanych na koniec każdego kwartału).
a) Wyznacz wysokość raty spłacanej przez pana Kowalskiego. Wynik podaj z dokładnością do 1
grosza
b) Oblicz, jakim procentem kwoty kredytu jest wartość wszystkich odsetek. Wynik podaj z
dokładnością do 0,01%
Proszę o pomoc w tym zadaniu, wiem że nie można tego zrobić ze wzoru Kn=Ko(1+p/100)
n jest
jakiś inny sprytny sposób
25 mar 20:25
PuRXUTM:
25 mar 20:58
pigor: ..., a więc K=40000 i wychodzi mi
a) K
R= 14565,44 zł − kwota raty, więc
b) 4*14565,44−40000= 58261,78−40000= 18261,78 zł − odsetki,
które stanowią (18261,78 : 44000)*100%=
45,65% K ...
czy tak masz w odpowiedzi

. ...
25 mar 23:51
Saizou : 12% na rok
3% na kwartał
a)
I licząc na piechotę
1,03*40 000−x =41200−x
1,03(41200−x)−x=42 436−2,03x
1,03(42 436−2,03x)−x=43 709,08−3,0909
1,03(43 709,08−3,0909)−x=45 020,35−4,183627x
45 020,35−4,183627x=0
x=10 761,08 zł
II wzór na równe raty
x=10 761,08 zł
b)
"cena" kredytu wyniesie 4*10 761,08=43 044,32
odsetki wyniosą 43 044,32−40 000=3 044,32
3 044,32 | |
| *100%=7,61% |
40 000 | |
tak mi się zdaje
26 mar 19:07
pigor: ... , tak , bardzo ładnie
Saizou , to mnie ...

nie chciało się sprawdzić
rozwiązania mojego równania opisującego zadanie, mianowicie takiego :
a)
R | | R | | R | | R | |
| + |
| + |
| + |
| = 40 000 /*1,034, gdzieR=? ⇒ |
1,03 | | 1,032 | | 1,033 | | 1,034 | |
| 1,034−1 | |
⇒ R(1,033+1,032+1,03+1)= 40 000*1,034 ⇔ R* |
| = 40 000*1,034 ⇔ |
| 1,03−1 | |
⇔ R(1,03
4−1)= 40 000 *1,03
4*0,03 ⇔ R*0,1255= 40 000*1,1255*0,03 ⇔
| 1350,61 | |
⇔ R*0,1255= 4*337,65 ⇔ R= |
| =10 761, 83 zł |
| 0,1255 | |
b)
więc
koszt kredytu : 4*10 761,83− 40 000= 43 047,32− 40 000=
3047,32 zł, a
| 30 4732 | |
to stanowi |
| % = 7,62%udzielonej kwotykredytu . ...  |
| 40 000 | |
27 mar 13:38
PuRXUTM: dzięki wielkie
27 mar 16:16