walec
xyz: Wysokość bryły to16 cm.Ma kształt walca z obu stron zakończonego półkulami.Obliczyć objętość
wiedząc,że przekrój jest kwadratem.
Czy wynik wynosi 512pi [cm 3] ?
25 mar 20:06
krystek: zapisz obliczenia , sprawdzimy.
25 mar 20:08
xyz: V= π r2/2 *h=32* 16π=512π cm2
25 mar 20:13
dero2005:

2r = h → kwadrat
2r + h = 16
h + h = 16
h = 8
r = 4
V
w = πr
2*h = π*4
2*8 = 128π
| | 4 | | 4 | | 256 | |
Vk = |
| πr3 = |
| π*43 = |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 640 | |
Vc = Vw + Vk = |
| π [cm3] |
| | 3 | |
25 mar 20:20