wzory redukcyjne, trygonometria
dziobak: wykaż, że prawdziwa jest równość: 2sin 510st * cos 300st − tg 179st * tg 89st = 3/2 może ktoś
ładnie wyjasnić sposób obliczania tych funkcji?
25 mar 19:56
krystek: To jest wyrażenie nie funkcja

sin(360+150)=sin(180−30)=sin30=..
cos300=cos(360−60)=cos60=..
tg179=tg(180−1)=−tg1
tg89=tg(90−1}=ctg1 podstaw i licz
25 mar 20:04
dziobak: okej, dzięki. a jeszcze mógłbys mi wytłumaczyc w którym miejscu zrobiłam błąd, bo kiedy ja to
liczylam w ten sposób to nie wychodziło:
sin510= sin(360 + 150)= sin(90 + 60)= −cos60
cos300 = cos(360 − 60)= cos60
tg179= tg(90 + 89)= ctg89
25 mar 20:34
krystek: sin(90+60)=cos60
i w ostatnim −ctg89
25 mar 20:47
dziobak: dzięki

mogę jeszcze o jedną rzecz zapytac? te minusy skąd się biorą wgl? tzn wiem ze jest
tabelka do tego, ale totalnie nie wiem którą liczbe mam brac pod uwage, zeby sprawdzic czy
wartosc bedzie ujemna i dodatnia...
25 mar 20:53
krystek: Musisz znać znaki funkcji w poszczególnych ćwiartkach
I teraz
| | y | |
sinx= |
| dodatni tam gdzie y dodatni w I i II ćwiartce |
| | r | |
| | x | |
cosx= |
| dodatni tam gdzie x dodatni w I i IV ćwiartce |
| | r | |
25 mar 20:59