Dlqa jakich wartości parametru m suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków rów
Magda!: x2+(m+2)x+1=0
25 mar 19:55
krystek: Co dalej?
25 mar 19:56
Magda!: równa jest 6?
25 mar 19:57
Magda!: rozwiązanie ma być m= − 8
25 mar 19:58
krystek:
1)Δ>0
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | |
2) |
| + |
| = |
| = zastosuj wzory Viete'a |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
25 mar 19:59
Cusack:
warunki:
Δ>0
przekształcamy tak żeby można było skorzystać ze wzorów Viete'a
... i do roboty
25 mar 20:01
Magda!: −b/a ( ale dalej nie ogarniam jak to rozwiązać
25 mar 20:02
marti: musisz najpierw rozwazyc warunek ze Δ>o
Czyli sprowadzamy do wspolnego mianownika
korzystamy z wzorow Viete'a
25 mar 20:03
marti: podstawiasz:
−(m+2)=6
−m−2=6
−m=8
m=−8
I jeszcze oblicz Δ>0
25 mar 20:06
Magda!: Dziękuję bardzo

! Ratujecie mi życie
25 mar 20:07
Magda!: Dla jakich wartości parametru k Df jest zbiór liczb rzeczywistych: f(x)= 2x+5/ √kx2−5x+5k
a z tym da się coś zrobic

?
25 mar 20:08
marti: Polecamy się na przyszłość
25 mar 20:08