ICSP: Owszem zakładam ze ta funkcja to :
| | 2x+5 | |
f(x) = |
| , zapisanie tego jest katycznie skomplikowane i na pewno |
| | √kx2 − 5x + 5k | |
lepiej jest dać taką kreke: /
Tak więc aby dziedzina była zbiorem liczb rzeczywistych musi zachodzić :
dla każdego x : kx
2 − 5x + 5k > 0
Rozpatrzmy trzy przypadki :
1
o k< 0 ⇒ od razu mamy sprzeczność.
2
o k = 0 , −5x > 0 biorę x = −1 i już nie jest spełnione dla każdego x więc również odpada
3
o k > 0 . Teraz skoro parabola ma leżeć cała nad osią Ox nie może mieć miejsc zerowych ⇒
delta < 0 i mam :
delta = 25 − 20k
2 = 5(5 − 4k
2) = 5(
√5 − 2k)(
√5 + 2k) < 0 ⇒ k ∊ (−
∞ ; −
√5/2) suma
(
√5/2 ; +
∞
Odp f(x) będzie miało dziedzinę która będzie całym zbiorem liczb rzeczywistych dla k >
√5/2