czarna magia
Nie Lubie Matmy: Jak możecie obczajcie to dziś muszę sie na jutro czegos takiego nauczć rozwiązywac
Dana jest funkcja 8x−3y+3 i rzekomo mam obliczyć z tego punkt przecięcia się Osią x i osią
Y...
25 mar 19:47
krystek: to nie jest zapis funkcji!
25 mar 19:48
marti: 8x−3y+3=0
−3y=−3−8x
3y=8x+3
Punkty przeciecia z osią OX − za y podstawiamy zero, a więc:
| | 3 | |
a więc punkt przecięcia z osią OX (− |
| ,0) |
| | 8 | |
Punkty przecięcia z osią OY − za x podstawiamy zero, a więc:
y=1
a więc punkt przecięcia z osią OY (0,1)
25 mar 19:55
Nie Lubie Matmy: dzieki Martii probie kilka zadań tego typu i ma nadzieje ze ogarne a zeby wyznaczyc z tego
wzór ogołny y=ax+b to co trzeba zrobic tak aby ją narysować?tą funkcje
25 mar 20:12
asdf: żeby narysować funkcję liniową musisz mieć dwa punkty

które już masz.
| | 3 | |
f(0) = 1, czyli A(0;1) oraz drugi punkt z osią OX, czyli B(− |
| ;0) Połącz te punkty i |
| | 8 | |
będziesz mieć wykres
25 mar 20:15
marti: mozna i tak jak mowi asdf ale bardziej naukową metodą będzie wyznaczenie wzoru funkcji, tak jak
mowisz y=ax+b.
zeby miec wzor funkcji musimy znalezc a i b.
Mamy juz dwa punkty wiec mozemy je podstawic do tego wzoru.
A(0,1)
1=0*a+b
b=1→i juz mamy b
I jak chcesz narysowac wykres to za x podstawiasz po kolei 1, 2, 3 i wyliczasz wartosci(y) i
masz wykres
25 mar 20:25