Równanie różniczkowe
huehuehue: Witam mam do rozwiazania takie rownanie
y'=sin(x−y)
robie podstawienie t=x−y ⇒y'=1−t
1−t'=sint
wychodzi mi
| −2 | |
| =x+C1 wynik zostawilem w postaci uwiklanej |
| tgx−y2−1 | |
25 mar 19:46
ICSP: nie miałem jeszcze takich równań z takimi podstawieniami
26 mar 15:51
huehuehue: | | dt | |
ok ale po podstawieniu masz juz rownanie o zmiennych rodzielonych t'= |
| |
| | dx | |
26 mar 15:54
jikA:
Według mnie tak powinieneś zrobić.
t = x − y ⇒ t' = 1 − y' ⇒ y' = 1 − t'
1 − t' = sin(t)
t' = 1 − sin(t)
26 mar 16:58
huehuehue: ok juz zrobilem dzieki
26 mar 17:15