help
k.king1969: ze zbioru 1,2,3..9 wybieramy trzy razy po jednej liczbie BEZ ZWRACANIA i układamy w kolejności
losowan ia w liczbe trzycyfrową. oblicz prawdopodobienstwo ze w ten sposob ułozymy liczbe
ulozona z samych cyfr parzystych
25 mar 19:40
Maciek: ze zbioru 1,2,3..9 wybieramy trzy razy po jednej liczbie BEZ ZWRACANIA i układamy w kolejności
losowań w liczbę trzycyfrową. oblicz prawdopodobieństwo ze w ten sposób ułożymy liczbę
ułożona z samych cyfr parzystych
2 zadanie Ze zbioru 1,2,3..9 wybieramy trzy razy po jednej liczbie ze zwracaniem i układamy w
kolejności losowan ia w liczbe trzycyfrową. oblicz prawdopodobienstwo ze w ten sposob ułozymy
liczbe ulozona z dokladnie jednej cyfry
Jak to zrobić ...
3 kwi 21:10
Janek191:
I Ω I = 9*8*7 = 504
I A I = 4*3*2 = 24
zatem
========================
3 kwi 21:23
Janek191:
z.2
I Ω I = 9*9*9 = 729
A = { 111,222,333,444,555,666,777,888,999 }
więc
I A I = 9
oraz
========================
3 kwi 21:28
Krzys: Bez zwracania: liczba abc (pierwsza cyfra a na 9 sposobow, b na 8 i c na 7; razem 504
mozliwosci). Cyfry parzyste: a sposrod {2,4,6,8} czyli na 4 sposoby, b na 3 i c na 2; razem na
24. Zatem 24/504 = 1/21.
Ze zwrotem: 93 wszystkich mozliwosci. 43 sprzyjajacych. Zatem (4/9)3.
3 kwi 21:29
Krzys: Przepraszam, w drugiej czesci podalem rozwiazanie dla wszystkich cyfr parzystych −
jak w czesci pierwszej... Jesli wszystkie cyfry maja byc takie same, to patrz Janek191:
9/93 = 1/92 = 1/81.
3 kwi 21:33