matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz c. g. , wiedząc, że:
wajdzik:
Wyznacz ciąg geometryczny, wiedząc, że: a
2
=2, a
4
=72 {a
1
*q=2 {a
1
*q
3
=72 Dzielimy równania stronami:
a
1
*q
2
=
a
1
*q
3
72
1
1
=
q
2
36
q
2
=36 q=6 V q=−6
2
2
2
1
a
1
*q=
a
1
=
a
1
=
=
q
q
6
3
1
a
n
=
*6
n
−
1
3
Wszystko sie zgadza?
25 mar 19:39
ICSP:
a drugi wzór ?
25 mar 19:41
wajdzik:
1
a
n
=
*(−6)
n
−
1
3
Nie dopisałem.
25 mar 19:44
krystek:
a q=−6
25 mar 19:45
ICSP:
:( wstaw w drugim n = 2 i powiedz co Ci wyszło
25 mar 19:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick