Trójkat ABC jst trojkatem prostokatnym. z punktu M nalezacego do przeciwprostokatnej BC
poprowadzono odicnki MD oraz MS prostopadłe odpowiednio do przprostokatnych AC oraz AB.
udowodnij ze DMAB + MSAC = 1
sry za ten zalosny rysunek ale ma nadzieje ze go rozszyfrujecie
te duze kropki to katy proste
DM⊥ AC
MS ⊥AB⇔
DM||AB i MS||AC
| DM | MS | ||
+ | =1 ? | ||
| AB | AC |
| DM | DC | ||
= | ⇔ | ||
| AB | AC |
| DM | AC−MS | ||
= | ⇔ | ||
| AB | AC |
| DM | AC−MS | ||
− | =0⇔ | ||
| AB | AC |
| DM | AC | MS | |||
− | + | =0 | |||
| AB | AC | AC |
| DM | MS | ||
+ | =1 | ||
| AB | AC |