kilka zadań maturalnych
Jola: 1. Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty A = (1,−1) i B =(2,1), zatem spełniony jest
warunek:
a) f (3)= 3
b) f (3)= −3
c) f(3)= 6
d) f(3)= 0
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym kąt między przekątną ściany bocznej i krawędzią
podstawy ma 60
o. Przekątna graniastosłupa tworzy ze ścianą boczną kąt :
a ) 90
b) 45
c) 30
d) 60
3. Dany jest nieskończony ciąg arytmetyczny o różnicy r<0 wtedy:
a) a
3+ 2r > 5r
b) a
3 + a
2 = 5r
c) 3r+2r= a
5
d) a
3 + a
5 = 2 a
1
4. Kąt alfa jest ostry i sina >3/5 wtedy
a) cosa > 4/5
b) cosa < 4/5
c) cosa > 3/5
d) cosa < 3/5
5. Wartoś wyrażenia 2 sin
2 18
o + sin
272
o + cos
218
o =
a) 0
b) 1
c) 2
d) 4
Bardzo proszę o rozpisanie odpowiedzi a nie tylko a, b, lub c

Z góry dziękuję za pomoc