funkcja
MATURA prawie: Funkcja f jest określona wzorem F(x)= √ 6 + x − 2x2. Wyznacz:
Najmniejszą oraz największą wartość funkcji f w przedziale < −1, 1 >
25 mar 19:08
MATURA prawie: wyznaczyłem dziedzine licze p ale nie wiem jak bo ten pierwiastek nad wzorem F(x) mi
przeszkadza
prosze o pomoc
25 mar 19:41
Mateusz:
No i teraz "podziękuj" na razie pierwiastkowi i zajmij sie funkcją: 6+x−2x2 znajdz jej
najmniejszą i największą wartosc we wskazanym przedziale.
25 mar 20:33
mmm: No a jak znalazłem to potem mam spierwiastkowac tę wartości?
25 mar 23:40
Mila:

F(x)=
√ 6 + x − 2x2.
| | 1 | | 7 | | 7√2 | |
F( |
| )=√6+(1/4)−2(1/4)2= |
| = |
| wartość największa |
| | 4 | | √8 | | 4 | |
Wartość najmniejsza, liczymy na końcach przedziału
f(−1)=
√6−1−2=
√3
f(1)=
√6+1−2=
√5
25 mar 23:58
MATURA prawie: dzięki też tak zrobiłem ale nie wiedziałem czy dobrze to jest
26 mar 00:41
Mila:
26 mar 15:58