Funkcja Ox Oy
Młody: Dana jest funkcja 4x−3y+2=0
znajdź punkt przecięcia znajdź:
a) ox
b) oy
B)
−3y=−4−2 /:(−3)
y=
43 +
23
współczynnik kierunkowy y=−
34x+
23
funkcja malejąca przecinająca oś y w punkcie
23
czy to jest dobrze

może ktoś rozwiącac podpunkt a
Krzysiek : Mlody. masz tak wzor funkcji liniowej w postaci kierunkowej masz taki y=ax+b i ten
wspolczynnik b informuje nas w jakim punkcie wykres przecina os OY .(niezaleznie od tego czy
funkcja jest malejaca czy rosnaca ) Tylko jest tak ze punkt ma 2 wspolrzedne −jedna
wspolrzedna x
owa a druga wspolrzedna y
kowa . bo np zapiszemy punkt A(1,7) tak zapisujemy
gdzie 1−to wsolrzedna x
owa a 7 to wsolrzedna y
kowa .
Tyle na razie wstepu i zabieramy sie za rozwiazanie zadania
Mamy rownanie prostej w postaci ogolnej 4x−3y+2=0 i przeksztalcmy ja do postaci kierunkowej
| | 4 | | 2 | |
to −3y=−4x−2 to 3y=4x+2/(:3) to y= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
Teraz punkt przeciecia z osia OX ma wspolrzedne (x,0) wiec podstaw do rownania kierunkowego
prostej za y wsporzedna y
kowa =0 i wylicz wspolrzedna x
owa Wiex punkt przeciecia z osia OX
bedzie mial wspolrzedne (wyliczone x ,0)
Natoniast punkt przeciecia z osia OY ma wsporzedna (0, y) wiec podstaw do rownania za x
wspolrzedna x
owa =0 i wylicz y .Wiec punkt przeciecia z osia OY bedzie mial wspolrzedne
(0,wyliczone y)