aaa
Zuziiii: Dla jakiego p reszta z dzielenia wielomianu w(x)=x
3−p
2x
2+2 przez dwumian
| | 1 | | 15 | |
q(x)=x+( |
| )log32 jest rowna |
| ? |
| | 3 | | 8 | |
Mam pytanko dotyczace tego zadania, bo nie wiem czy najpierw sobie uproscic q(x) jezeli tak to
jak?
Czy podczas podstawiania mi sie cos uprosci?
25 mar 18:59
ICSP: Uprość najpierw q(x) za pomocą wzoru : aloga b = b
25 mar 19:02
Zuziiii: a mozesz mi napisac jak ma wyjsc q(x) policze i sprawdze czy tyle mi wyszlo a raczej sprobuje
policzyc
25 mar 19:07
25 mar 19:08
25 mar 19:12
ICSP: nie
25 mar 19:15
Zuziiii: a mozesz napisac jak uproscic ten logarytm to zoabcze gdzie zrobilam blad?
25 mar 19:19
ICSP: to może napisz jak robiłaś a ja postaram się znaleźć ten błąd
25 mar 19:26
Zuziiii: | | 1 | |
...= 3−1+log32 = 3−1 * 3log32 = |
| *2 =... |
| | 3 | |
25 mar 19:29
ICSP: tak więc gdyby twój przykład wyglądał tak :
| 3log3 2 | |
| to wtedy twoje rozwiązanie było by poprawne. Te same podstawy wiec można |
| 3 | |
zastosować wzorek U{a
x}[a
y} = a
x−y
| | 1 | |
jednak twój przykład wygląda następująco : ( |
| )log3 2. Podpowiedź : skorzystaj z faktu |
| | 3 | |
że :
25 mar 19:33
Dziabong: w potędze nie powinno być plusa,
−1log32, potem −1 idzie do potęgi 2, czyli 1/2
25 mar 19:35
Zuziiii: o dziekuje
25 mar 19:37