Trygonometria, logarytmy
Licealista D: Rozwiąż równanie:
a) 4(log2cosx)2 + log2(1 + cos2x) = 3
b) sin(πlogx) + cos(πlogx)=1
c) (12)log20,5 sinx + (sinx)log20,5 sinx = 1
W a zamieniłem cos2x na 2sin2x − 1 ale dalej nie wiem jak postąpić
W b myślałem o podniesieniu do jwadratu ale nie wiem:<
25 mar 18:59
Licealista D: Haloo
25 mar 21:14
Licealista D: a) 4 (log2cosx)2 + log2(2cos2x) = 3
4 (log2cosx)2 + log22 +log2cos2x = 3
teraz jakaś podpowiedź?
25 mar 22:23
Licealista D: 4(log
2cosx)
2 + 1 + log
2(2cosx * cosx) = 3
4 (log
2cosx)
2 + 1 + log
22cosx + log
2cosx = 3
4 (log
2cosx)
2 +1 + 1 + log
2cosx + log
2cos= 3
4 (log
2cosx)
2 + 2log
2cosx −1 = 0
log
2cosx = t
4t
2 + 2t −1 = 0
Δ=4+16=20
√Δ = 2
√5
| | −2 + 2√5 | | −1 + 1√5 | |
t1 = |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
| | −2 − 2√5 | | −1 − 1√5 | |
t2 = |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | |
25 mar 22:36
Eta:
1/
założenie : cosx>0 1+cos2x>0
podstaw
1+cos2x = 2cos2x
25 mar 22:39
Licealista D: Podstawiłem, maszu u góry ale dostaję takie pierwiastki, że kompletnie nie wiem co zrobić...
Nie wiem co źle jest :<
25 mar 22:41
Patryk: wg mnie to 4t2+2t−2=0
t=log2cosx
25 mar 22:42
Licealista D: Dobra widzę, przepisałem 2 razy 2 ...:<
25 mar 22:44
Eta:
1/ log2cosx=t
4t2+1+2t=3 ⇒ 2t2+t−1=0 Δ=9
25 mar 22:45
Patryk: | | π | | π | |
czy odp to x=− |
| +2πk ,x= |
| +2πk ? |
| | 3 | | 3 | |
25 mar 22:45
Licealista D: Czyli t
1 = −2 +6/ 8 = 1/2
t
2 = −2 −6/8 = −1
2
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
12 = P{2} NIE SPEŁNIA
x = pi/3 + 2kπ x= −pi/3 + 2kπ
Dobra a) zrobione, a podpunkt b i c jeszcze
25 mar 22:47
Licealista D: Odpowiedzi nie mam ale również mi tak wychodzi
25 mar 22:48
Licealista D: W b) doszedłem do
sin(2πlogx) = 0
25 mar 22:52
Licealista D: Chociaż w sumie nie mogę podności do kwadratu, gdyż może mi uciec jeden wynik ( a nigdzie nie
ma podane że są dodatnie), więc wymyśliłem
b= 2πlogx
sinb + cosb =1
sinb + sin(π2 − b) = 1 | ze wzoru na sume sin
2 sinπ4 * cos(t − π4) = 1
cos(t−π4) = √22
.....
czyli x= 102k lub 100,5+ 2k
Ktoś może sprawdzić.
25 mar 23:08
Licealista D: W c) w drugiej potędze nie ma kwadratu, moja pomyłka.
25 mar 23:09
BLS: Podpunkt b)
cosπlog=sin(90−πlogx) i skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów
25 mar 23:16
Licealista D: Znalazłem rozwiązanie ale :
12log20,5sinx = sinx
log20,5sinx Skąd taka zmiana?
25 mar 23:17
Licealista D: sinxlog0,5sinx ma być pomyłka.
25 mar 23:18
BLS: Dasz linka do rozwiązania?
25 mar 23:47